Miksi hakeutua matalalla kynnyksellä terapiaan?

24.01.2024

On ollut hienoa huomata viime vuosina, miten terapiaan hakeutumisen kynnys on madaltunut Suomessa huomattavasti. Yksinkertaisesti joskus elämä vain heittää eteemme sellaisia tilanteita, joissa mielen omat selviytymismekanismit mielen tasapainon ylläpitämiseen eivät enää riitä. Tilanne voi olla niin vakava tai uusi, että mieli ei enää pysty säilyttämään toimintakykyään. Kyse saattaa olla esimerkiksi yllättävästä ja/tai kovasta kriisistä, ahdistuksen tai masennuksen tunteesta tai vaikkapa kriisiin ajautuneesta parisuhteesta.

Hetkellisesti tällainen tilanne on mielellemme siedettävissä. Ellemme kuitenkaan saa vaikeille ajatuksille ja tunteille tilaa, kuuntelua ja hyväksyntää riittävästi, saattaa mielen tuottama oireisto pitkittyä ja ottaa vallan arkielämässä. Siksi onkin hyvä muistaa, että heitti elämä mitä tahansa eteemme, meidän ei tarvitse pärjätä ja selvitä yksin.

No miksi sitten ottaa terapia avuksi? Jos huomaa kaipaavansa helpotusta omaan olotilaan ja omat työkalut tai läheisten tuki eivät enää riitä, olemme me terapeutit juuri tätä varten. Ammattitaitoinen terapeutti kuulee asiakkaan ongelmat ja haasteet ja on työskentelyn ensi minuuteista alkaen asiakkaan hyvinvoinnin asialla.
Yleensä avun piiriin hakeutuminen jännittää kuitenkin jokaista, mikä on sekin täysin ymmärrettävää. Terapiassa saa ja kannattaa siitä huolimatta puhua täysin avoimesti siitä, mikä vaivaa. Autamme päivittäin mitä erilaisimpien haasteiden kanssa painivia yksilöasiakkaita ja pariskuntia. Hyvän, itselle sopivan terapiatyöskentelyn voikin tunnistaa siitä, että tuntee aidosti tulleensa kuulluksi, ja olo on edes hitusen kevyempi kuin tullessa.

Katseen kääntäminen läheisiin, on se sitten perhepiiriä tai ystäviä, on vaikeuksien keskellä suositeltavaa. Ymmärrettävästi joskus saattaa kuitenkin tuntua, ettei halua rasittaa toisia tai ettei saa kaipaamaansa apua tai tukea. Onneksi meillä Suomessa on kuitenkin hiljalleen murtumassa syvään juurtunut "yksin pärjäämisen käsite", jossa ongelmat käsitellään lakaisemalla ne maton alle, jolloin oireisto ehtii kasvamaan kasvamistaan, äityen pahimmillaan ääritekoihin, ja apua osataan sen sijaan hakea ja ottaa vastaan paljon aiempaa matalammalla kynnyksellä.

Jos siis tuntuu siltä, että haluat matalalla kynnyksellä suuren avun tunteidesi ja olotilojesi käsittelyyn, saattaa terapia olla sinulle ratkaisu. 

-Mikko Äikäs